Facebook
Музеи в Банско

Любовната лирика на поетесата изпълни тържествената зала на читалището в града на Паисий. Близки и приятели на чаровната дама, както и ценители на поетичното изкуство се събраха да се насладят на представянето на стиховете й. Сред гостите бяха кметът на Банско Георги Икономов, председателят на Общинския съвет Владимир Колчагов и зам. кметът Сашка Въчкова - сърдечни приятели на Елеонора Барякова

    „Музика и поезия” – така бяха озаглавени часовете на поетесата. Акомпанирани от Огнян Вълев класическа китара творбите й събраха овациите на публиката.

    Елеонора Барякова подари вълнуващите стихове – “Езическо”, “Пътят”, “Космичнo”, “Коя съм аз” на своите близки и приятели. А Рецензентът й Константин Икономов, утвърден поет и общественик даде отлична оценка на творчеството й.

    За прекрасните си стихове авторката получи цветя от цялото ръководство на община Банско и специално от кмета Икономов, който я поздрави й и пожела бъдещи творчески успехи.  

    Истински празник на духа подари Елеонора Барякова на всички, събрали се да чуят стиховете й за любовта. Поетесата сподели, че бъдещата й стихосбирка ще бъде озаглавена “Грешница”, защото “ако бях праведна нямаше да бъда истинска”, заключи тя.

IMG 1028

IMG 1048

IMG 1053

Четвъртък, 19 Април 2012 09:24

Финалисти за Национално състезание

Учениците от Начално училище „Св. Паисий Хилендарски” – град Банско показаха високи резултати на Националното състезание „Аз и буквите”. За пореден път нашите ученици премериха сили със свои съученици от цялата страна и постигнаха максимален брой точки.


Начално училище „Св. Паисий Хилендарски” изпраща 25 деца на Финалното Национално състезание към Сдружението на българските начални учители. Това е критерий за работата и професионализма на учителския колектив и качествената подготовка на учениците от начална училищна степен.

bansko-finalist

bansko-finalisti-2

Уважаеми съграждани,

В навечерието на Великия ден - денят на Божието възкресения, се обръщам към вас, за да ви поздравя!

Великденските празници винаги ни вълнуват с посланието за силата на вярата. В тези светли дни всички ние отново и отново съпреживяваме великия християнски урок по благородство, достойнство и човеколюбие.

Нека да бъдем по-добри, по-мъдри и състрадателни, нека празниците ни бъдат изпълнени със здраве и благополучие. Съхранете в себе човешкото и следвайте доброто – само така Великден ще бъде в сърцата ви!

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

Георги Икономов – Кмет на Община Банско

ikonomov velikden

С редица мероприятия учениците и колективът на Професионална лесотехническа гимназия „Н.Вапцаров“ отбелязаха Седмицата на гората, която се чества през първата седмица на месец април и тази година е под мотото „Гората за децата“.
Под ръководството на учителите от направление „Горско стопанство“, възпитаниците на гимназията посадиха фиданки в местността „Св.Иван“, на територията на НП „Пирин“. Гости на събитието бяха ученици от СОУ „Неофит Рилски“ – гр.Банско, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – с.Места и от ОУ „Св.Климент Охридски“ – гр.Добринище, които също се включиха в акцията под напътствията на по-големите ученици от ПЛТГ. Целта е да се повиши обществената информираност и ангажираност с опазването на това голямо богатство на планетата и да се напомни, че ако всеки човек през живота си посади поне едно дърво, то светът би станал по-зелен и по-чист.
По-малките и може би бъдещи ученици на гимназията останаха впечатлени от повалянето на дърво, което се състоя извън пределите на НП“Пирин“ и беше умело демонстрирано от шампионите от миналогодишното състезание по „Горски многобой“, след което гостите бяха поканени да разгледат откритата постоянна изложба на препарирани живатински видове в учебната сграда на ПЛТГ. Представена им бе и презентация посветена на Седмицата на гората.

sedmica na gorata001

sedmica na gorata002

sedmica na gorata003

sedmica na gorata004

sedmica na gorata005

sedmica na gorata006

sedmica na gorata007

Детските фолклорни групи “Бански кукурини” и “Бански аджамии” с ръководители Атанас Янчовичин, Марин Бърдарев и Виолета Везьова представиха новия си CD продукт “Врата към красотата” дни преди големия християнски празник Цветница. Под патронажа на кмета Георги Икономов и със съдействието на Общината съставите превърнаха концерта в истински спектакъл.

Сред скъпите гости на Празничния концерт бяха и кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев и председателят на Общинския съвет д-р Мария Копанарова – Тасева.

Известните в страната и чужбина “Бански старчета”, които вече 32 години разнасят славата на курортния град заедно с женската фолклорна група “Банскалийки” върнаха назад във времето публиката и припомниха годините на старо Банско, когато не е имало дом без песен.

Със своите изпълнения детските фолклорни състави показа, че възрожденският дух е жив и днес и има своите верни последователи.

Отново салонът на читалището бе препълнен, а изпълненията на самодейците, изпращани с продължителни аплодисменти. Така е в Банско – днешната зимна столица на Балканите, успяла да съхрани автентичните традиции през времето.

bansko-cvetnica

bansko-cvetnica

bansko-cvetnica

bansko-cvetnica

На провелото се редовно заседание на Управителния съвет на Сдружението, в което взе участие и кмета Икономов стана ясно, че през следващите месеци ще се работи за присъединяването и на други общини - Кюстендил, Дупница и Перник, които са емблематични общини за Югозападния планов район и тяхното място е желателно в съюза. Това съобщи Атанас Стоянов – председател на организацията.

Заседанието се проведе при дневен ред, включващ няколко точки. На първо място това е разглеждане и приемане на плана на Сдружението за действията до края на календарната година. “Предвидени са редица семинари по райони, съобразно измененията на Нормативното законодателство в България. Те ще се проведат до края на юни и са свързани с промени в Закона за управление на горите, с промените в Закона на общинската собственост, свързани с промените в Закона за устройство на територията.”, съобщи председателят на Сдружението. Това са изменения на нормативното законодателство, които пряко или косвено влияят върху развитието на местните власти на територията на Югозападния планов район. „В тази връзка това е основният мотив да направим семинари, в които да се включат голяма част от служителите и експертите от Общинските администрации, Общински съвет, които да получат информация по отношение на измененията на това законодателство”, допълни Атанас Стоянов. По думите му, до края на месец април предстоят заключителни конференции и мероприятие в съседна Македония. То е свързано с финализиране на така наречения проект „ПМ- нет”, който е по програма за трансгранично сътрудническо между България и Македония.

Друга важна точка, която трябва да се предприеме от Сдружението на общините е избирането на нов управител на клон - София. Това ще бъде един от представителите на общините, които са членове на Сдружението за Софийска област. Ще бъдат обсъдени и мерки и възможности за нови членове общини на Сдружението. „Една голяма част от общините вече са членове на Сдружението, но тук става въпрос за общини от област Перник, област София и Кюстендил, които все още не са членове”, допълни Атанас Стоянов. По думите му, до няколко месеца те трябва да бъдат присъединени.

Председателят направи и оценка на работата между самите общини до този момент. Сдружение като СЮЗО трябва да бъде топлата връзка между всички общини и ръководствата, за да може когато проблемите са налице да се търсят пътища за тяхното решение. Сдружението е връзката между Югозападния планов район и централните ведомства, министерствата и други неформални и неправителствени институции с оглед решаване на техните въпроси и задачи. Стоянов бе категоричен, че това е основната цел на Сдружението на Югозападните общини.

bansko-банско

Четвъртък, 05 Април 2012 16:30

Състезание „Аз и буквите” в Банско

Състезанията амбицират,  укрепват духа, дават възможност да се покажат знания и умения, а победителите получават награди и уважение. Това научиха малките участници в тазгодишното състезание  „Аз и буквите”, организирано от Сдружението на българските начални учители. 25 деца от началния курс на СОУ „Неофит Рилски” гр.Банско се включиха в надпреварата. Знанията на 14 от тях бяха оценени с максимален брой точки- 50. Всички участници получиха грамоти от организатора на състезанието, както и поздравленията на своите съученици и учители с пожелание за нови успехи.

bukvite

Четвъртък, 05 Април 2012 16:21

Консултативен съвет в Банско

По инициатива на кмета на община Банско в четвъртък бе учреден Консултативен съвет по въпросите на образованието. Представителството бе от директори на детски градини, начални и средни училища, професионални гимназии, Център за работа с деца, както и Училищни настоятелства, общински и медийни специалисти и представител на МОН.

На първото свое заседание Консултативният съвет дебатира най-общо проблемите на образователната система на ниво община. Излъчена бе работна група, която да създаде програма и статут на Консултативния съвет. Всички участници в заседанието изразиха задоволството си, че за първи път Общината, в лицето на нейния кмет и председателя на Общинския съвет поема инициатива въпросите на образованието да бъдат дебатирани в широк кръг и с участието на експерти.

Кметът Икономов пое ангажимент всички проблеми да бъдат поставени на широко обсъждане, като по този начин общината ще се превърне в действен партньор в осъществяване на образователната политика. 

bansko

bansko-konsultativen-suvet

Четвъртък, 05 Април 2012 16:17

Концерт Цветна Цветница в Банско

Пред препълнената зала в читалище “Никола Вапцаров” самодейни състави от града под Тодорка поднесоха на публиката своя подарък по случай наближаващия голям християнски празник Цветница. Много настроение внесоха изпълненията на малки и големи артисти, които изпратиха зимата и посрещнаха пролетта с един прекрасен концерт.

Празникът Цветница е символ на събуждащата се пролет, ден на цветята, младостта и възраждането на живота. Всяка година този празник се чества неделята преди Великден. На този ден Иисус тържествено влиза в Еросалим. Християнският мит разказва, че хората послали пътя на Исус Христос с цветя и палмови клони. В България тяхната символика е пренесена върху върбови клони, затова празника освен Цветница се нарича и Връбница.

Така бе окрасена и сцената на читалището. Окичени с цветя участниците играха и пяха в салона под прожекторите. С изпълненията си представителите от танцови и певчески състави въплатиха на публиката идеята за прехода на сезоните. Публиката ще запомни изпълненията на: танцов клуб «Силвана денс» с ръководител Силвана Хаджийска, състав за народни танци с ръководител Райна Асева и Антоанета Пицина, фолклорен състав «Банска младост» в ръковдител иконом Георги Касапинов, вокално-инструментална група с ръководител Юлия Рускова, детска Вокална група с ръководител Христина Кадева, деца от ОДЗ «Здравец», Гергана Калайджиева, Лазарина Бистрна, Евгения Стоицева, Мирослав Цигорийн, Никола Георгиев, Мариета Баханова, Александра Карадимова, народен оркестър в състав Николай Пъйков, Николай Джолев и Марин Бърдарев.

Певческите и танцови състави показа на зрителите как по един неповторим начин, съчетал в себе си фолклор и модерност, може да се предаде онова дълго чакано усещане за пролет.

 

IMG 0760


IMG 0746

IMG 0751

IMG 0766

IMG 0794

Кметът на община Банско взе участие в пресконференция на РПУ-Банско по повод изпращането на гръцки и румънски полицаи, работили по време на зимния сезон

За времето от 13 декември до 26 март  командированите полицаи  разботиха за засилване на сигурността на чуждите туристи в Банско. Резултатите от съвместната патрулно-постова дейност в курорта се оценяват, като много добри, както от ръководството на РУП–Банско и ОД на МВР- Благоевград, които пряко отговаряха за контрола на дейността, така и от гръцките и румънските туристи в курорта, а също и от посолствата на двете държави в България. По време на пресконференцията совята оценка за сътрудничеството дадоха: Георги Костов, д-р ОДМВР-Благоевград, кметът на Банско Георги Икономов, Милчо Енев, директор на дирекция „Охранителна полиция” в МВР,  Димитру Жиану, полицейски квестор, директор на дирекция „Охрана и ред” в МВР-Румъния, Генерал Лупеидис Емануил, областен директор на Източна Македония и Тракия, Сред присъстващите бе и главен инспектор Валери Вълчев - началник на РУ на МВР-Банско.

Кметът на Банско Георги Икономов направи своята оценка за действията на полицията по време на зимния сезон, през който се проведоха двете Световни купи по ски и алпийски дисциплини при мъже и жени. “Изискваше се сериозна организация, основната част, от която бе  работата по обществения ред и сигурността. “. Струпването на голям брой туристи през коледните и новогодишните празници усложни обстановката. “Надявам се, че след приключването на сезона ще бъде направен анализ на всички данни, цифри по видове престъпления и за следващия сезон  пропуските ще бъдат избегнати.”. Градоначалникът обеща общината да помага за осигуряване на обществения ред като създаде общинска полиция.

“Гръцките и румънски полицаи, които работиха тази зима в Банско, показаха, че може да съществува интернационална полиция.”Това каза на пресконференция в Банско комисар Милчо Енев, директор на дирекция „Охранителна полиция” в МВР. Енев подчерта, че благодарение на техния труд и професионализъм са отчетени добри резултати. „Задоволени са изискванията на нашето министерство, на румънското и на гръцкото. Всяко едно от договорените неща бе изпълнено. Рядко се случва един и същ курорт да бъде домакин на две състезания. Това стана тази година в Банско. Въпреки хилядите туристи няма отчетени нарушения на обществения ред и при двете Купи. Тези събития се отразиха в цял свят и това говори много за нашата държава”, каза комисар Милчо Енев. Той подчерта, че сътрудничеството с Гърция и Румъния е целогодишно. Вече има съвместни патрули в пограничните райони. От 1 април започват да патрулират полицаи по българо-гръцката граница. „Целта е да се следи за Шенгенската граница, трафика на хора и спазването на Закона за движение по пътищата. Основно ще се следи за мерките, касаещи Шенгенското пространство. Това, че не сме приети в Шенген, не означава, че не се работи в тази връзка”, каза още комисар Енев. Той допълни, че започва съвместна работа на полицейските органи и в гръцките курорти. Миналата година е имало подобно сътрудничество и резултатите са били много добри. „След като направихме отчет на зимния сезон, започва подготовката за летния. От сега се мисли за безопасността на туристите, тъй като потокът непрекъснато ръсте. Банско се развива много бурно и затова се мисли за разкриването на допълнителни полицейски щатове, както и за образуването на обществена полиция. Нашата цел е превенция на престъпленията, а по темата има разбиране и от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов”, посочи Енев.

Полицаи от Румъния и Гърция също оценяват положително съвместното сътрудничество с български колеги в Банско. Това стана ясно от Димитру Жиану, полицейски квестор, директор на дирекция „Охрана и ред” в МВР-Румъния. По думите на Жиану Банско е най-предпочитаният курорт от румънските туристи за зимния сезон. Той бе категоричен, че има изградени вече добри връзки за сътрудничество с българските органи на реда. Съвместното ни сътрудничество е добър опит при работата с българските полицаи и стъпка напред към Шенгенското пространство”, каза Димитру Жиану. За втора поредна година за зимния сезон се командироват и полицейски служители от Гърция. Генерал Лупеидис Емануил, областен директор на Източна Македония и Тракия, каза, че гръцките патрули помагат на туристите да се чувстват по-сигурни в Банско. „Процесът на съвместно сътрудничество беше на отлично ниво. Ще предложим работата ни да продължи и следващата година. Много български туристи идват и в Гърция. Затова има съвместно патрулиране района на българо-гръцката граница. Това е необходимост, която се надявам да развием в бъдеще”, каза Лупеидис Емануил.
 

Накрая на срещата в израз на благодарност за добрата работа и показаните отлични резултати комисар Милчо Енев връчи поздравителни адреси на представителите на румънските и гръцките власти от името на главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

bansko-rpu

bansko-rpu

bansko-rpu

Страница 6 от
Банер

Предстоящи събития

Няма събития
Вие сте тук:

Използваме "бисквитки", за да подобрим уебсайта и опита ви, когато го използвате. Бисквитките, използвани за основната работа на сайта, вече са заредени. За да научите повече за "бисквитките", които използваме и как да ги изтриете, вижте нашите Условия за защита на личните данни.

Приемам "бисквитки" от този сайт.