Facebook
Музеи в Банско

Г-н Александър Рупчин е новият секретар на курортната общината. Той бе представен официално от кмета Георги Икономов.

Градоначалникът запозна служителите в общинска администрация с основните задължения, които ще изпълнява секретарят като акцентира върху бързото и коректно обслужване на гражданите и създаване на добра атмосфера на работа.

Г-н Рупчин получи поста си след провеждане на конкурс. Той успешно премина и двата етапа от него и заслужено зае мястото - секретар на община Банско.

rupchin

На 21 март 2012 година от 18.00 часа в читалище “Никола Вапцаров” – гр. Банско ще се проведе театрална постановка с участието на Бойка Велкова и Стефан Спасов.

“Здравей, обичам те” е романтичната комедия, поднасяща изненади с неочакван край. Пиеса, разказваща за любовта, за втория шанс, за това как да се научим да обичаме страстно и всепоглъщащо. Спектакъл – шампанско, който опиянява и в същото време завладява като истинска прегръдка на любим човек.

Бойка Велкова и Стефан Спасов Ви казват “Здравей, обичам те” на 21 март в Банско.

Заповядайте!

Билети можете да намерите на касата на читалището ( цена: 4.00 лв.)

hi-i love you

Богат на събитития е животът в Банско. Многообразен и динамичен е училищният живот в ПГЕЕ – гр.Банско.
Времето се опитва да догони младежкия ентусиазъм, който кипи тук, защото „новите идеи се нуждаят от пространството на знанията, уменията и енергията”.
В периода 27 февруари – 8 март 2012 год. в ПГЕЕ – гр.Банско се проведе наситена със състезания „Седмица на техниката”.
Мероприятията стартираха с телевизионно предаване, на 28 февруари състезанието по приложен софтуер отличи най – бързите в изчертаването на електрическа схема с OrCad.
На 29.02.2012 год. в тържествената зала на читалище „Н.Вапцаров” гимназисти, учители и гости станаха свидетели на ученическите знания и умения в областта на приложната електроника. Състезанието бе проведено съвместно с „ПАСАТ ЕЛЕКТРОНИКС - ООД” – гр.Горна Оряховица, чиито представители определиха и наградиха отличилите се с бързина, сръчност и точност.
Резултатите, постигнати на това състезание, класираха учениците от ПГЕЕ – гр.Банско за регионален кръг на състезанието по приложна електроника „Мога и зная как” измежду 260 училища на призовете ІІ място(І възрастова група ІХ – Х клас) и ІV място(ІІ възрастова група ХІ – ХІІ клас).
Отличието е възможност за отбора на ПГЕЕ – гр.Банско да премери знания и умения на регионалното състезание в гр.Пловдив.
„Седмица на техниката” в ПГЕЕ – гр.Банско продължи с приповдигнат от магията дух и още по – високи цели.
На 1 март 2012год. учениците показаха умения по асемблиране, като сглобиха пред погледа на строго жури два нови компютъра.
2-ри март премина под знака на забавната отборна игра „Кънтър страйк”, където бързина и екипност демонстрираха училищни отбори от няколко възрастови групи(прогимназисти и гимназисти).
На 7 март 2012год. в гимнаията бяха представени отличените и наградени презентации на тема „3-ти март – поклон и памет”.
Първите места заслужено грабнаха възпитаниците на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” – с.Места, а стойностното участие на ученици от ПЛТГ „Н.Вапцаров” – гр.Банско превърна събитието в междуучилищен празник.
На 8 март 2012 год. „Седмица на техниката” завърши с филм за състезанията, конкурсите и наградените.
Победният ритъм за ПГЕЕ – гр.Банско продължи на 10.03.2012год. в Благоевград, когато на национална олимпиада по информационни технологии(областен кръг) учениците от 10 клас специалност „Компютърна техника и технологии” се класираха със своята приложна програма „Първолаче” за национален кръг на олимпиадата в гр.Монтана.
Гордост за Банско е, че учениците от ПГЕЕ – гр.Банско могат и знаят как да покоряват новите върхове на информатиката и електрониката, да прославят своето училище и своя град!

013 n 1

bansko tehnika

bansko tehnika2

bansko tehnika3

DSC01752

P3010045

P3020157

S5006248

От 08.03.2012 г. до 10.03.2012 г. в м. "Бъндеришка поляна" се проведоха състезания по ски бягане за Балканска купа и Държавно първенство - мъже и жени, В първия старт на спринт "1000 м класически стил" за жени бронзовият медал завоюва Райна Коюва. Във втората дисциплина "Преследване на 10 км /5 км класически стил + 5 км свободен стил / - жени, нашето момиче Райна Коюва спечели среброто, а Елена Кехайова се класира на 9 - то място. В отборния спринт на "1000 м - свободен стил" - жени, Райна Коюва и Елена Кехайова грабнаха сребърните медали. Двете състезателки на СК"БАНСКО" с треньор Чавдар Рахов, отново показаха класа и отлична подготовка.

bansko-ski-bqgane

bansko-ski-bqgane-2

На 9.03.2012г. в София се проведе Квалификационен турнир Sofia DANCE FEST. Нашите малки танцьорки от Начално училище „Св. Паисий Хилендарски” – град Банско към клуб „Силвана денс” спечелиха 2 купи: 1 място за мажоретен танц и 1 място за гръцки танц. Всички участнички получиха и грамоти за участие. Пожелаваме им още много участия и успехи.

bansko-majoretki.jpg

Понеделник, 12 Март 2012 15:07

Купа „Борислав Мавриков” в Банско

На 10.ІІІ.2012г. в местността „Шилигарника” се проведе регионален шампионат ски алпийски дисциплини за купа „Борислав Мавриков”.  Ученици от Начално училище „Св. Паисий Хилендарски” – град Банско взеха участие в състезанието. На І място се класира Катерина Даутева от І „б” клас, а на ІІ място – Катерина Пиришанчина от І „а” клас.

ski-purvenci

Понеделник, 12 Март 2012 15:05

„Аз общувам с Европа”

Под такъв надслов премина поредното състезание в Начално училище „Св. Паисий Хилендарски”.
То е част от националните състезания, организирани от  Сдружение на българските начални учители. Учениците от ІІ, ІІІ и ІV клас се състезаваха по английски език и показаха сериозни знания. 18 ученика от училището получиха максимален брой точки 50.
Това отново е показател за качеството на обучение и амбициите на деца и родители да покажат това, което знаят.
Успехите на учениците са плод и на старанието и отличната работа на госпожа Здравка Чакърова – преподавател по английски език.

sustezanie-angl

Ремонтните дейности се налагат в резултат от тежките метеорологични условия през зимата.
В общината се извършва ежедневен оглед на състоянието на уличната мрежа, тротоарите, пешеходните зони и прилежащата инфраструктура. Ледът и снегът тази зима създадоха големи проблеми, тъй като за почистването им се наложи използването на тежки машини и по площадното пространство. „Взели сме спешни мерки, вече се пълнят по-големите дупки, предстои по-мащабен ремонт, съпътстващ проекта за водоснабдяване и канализация, който ще бъде реализиран в община Банско. Идеята е да се асфалтират отново и ремонтират цялостно улици, по които вече ще са поставени канализационните и водопроводни системи, за да се избегне разкопаването на вече ремонтирани улици”, информира кметът Георги Икономов.
Изготвен е план за ремонт на улиците в Банско, които се намират в най-тежко състояние. Приоритетно на този етап се работи по улиците с най-натоварен трафик –ул."Глазне", ул."Иконом Чучулаин" и др.
В общинската хазна  в Банско са заделени достатъчно средства, при необходимост ще бъдат осигурени и още финанси за подобряване на местната инфраструктура, категоричен е кметът на община Банско Георги Икономов. Изпълнена е и заповедта му за забрана разкопаването на улици и др. места в Банско през целия зимен сезон.

bansko-valqk

Зимната столицана Балканите е домакин на поредното значимо събитие по ски. След двете Световни купи за трета  година в Банско се състоя дипломатическо състезание. Президент, дипломати, министър, депутати, банкер и приятели премериха сили на писта „Юлен”. Претендентите показаха най-добрите си умения в зимните спортове.

57 бяха участниците в състезанията на Шилигарника, разделение на 6 категории - дипломати мъже над и под 55 години, дипломати - жени, приятели - мъже и жени и деца. Участниците се спускаха по трасе с дължина 250 метра, по което бяха наредени 20-на врати, зачиташе се най-доброто време от двата манша.

Първи пак стана посланикът на Словакия Н. Пр. Карол Мистрик, втори Н. Пр. Матиас Хьопфнер, посланик на Германия, трети бе заместникът на министър Трайков-Димитър Тьохаджиев, четвърти е самият министър Трайков.

Пети се нареди президентът Росен Плевнелиев. Така за трети пореден път преходната купа на министър Младенов отиде при Н. Пр. Карол Мистрик, който бе с номер 24. Сред участниците бе и председателя на БНБ Иван Искров, състезанието на пистите над Банско бяха наблюдавани и от посланика на Катар.

Двукратният й носител все пак даде на президента Плевнелиев да пипне купата. От своя страна, разбира се на шега, Плевнелиев поиска "купа за президенти", вместо за дипломати.

"Тогава няма начин да не е моя", каза президентът, който преди стартовете се похвали, че е направил за загрявка няколко спускания. Това му пролича, защото в първия манш времето на президента бе четвърто, след големия фаворит Мистрик, втори бе посланикът на република Германия Н. Пр. Матиас Хьопфнер, а трети министъра на икономиката и туризма Трайчо Трайков.

Президентът обеща да го виждаме по морски и зимни курорти, по езера и планини, похвали Банско, превърнало се ски-курорт № 1 на Балканите. След десет години България ще бъде силен център на туризма във всичките му форми - културен, исторически, СПА, морски, селски, зимен. Това заяви президентът Росен Плевнелиев днес пред журналисти на "Шилигарника" в скизоната на Банско, където участва в третото издание на дипломатическото състезание по ски - алпийски дисциплини.

Плевнелиев определи участието си като символ на масовия спорт и се обърна към хората да се възползват от това, което предлага планината и България с прекрасните си курорти.

„За да имаме здрава нация и да има хора, които да са конкурентноспособни, те трябва да се научат и да почиват добре в различните му варианти, каза Плевнелиев. Ако мога да направя една прогноза - след десет години България ще бъде силен център на туризма във всичките му форми - културен, исторически, спа, морски, селски, зимен. Чуйте ми думата: ще работим много за това. Българските инвеститори, българските региони, българските курортни центрове вече се научиха през последните 20 години да залагат на качество“.

diplomati

Сред наситения с прояви културен календар община Банско не пропусна и най-красивия пролетен празник – Осми март. Денят на жената бе отбелязан с посещението на естрадния тандем – Богдана Карадочева и Стефан Димитров. В късния следобед на 8 март те пристигнаха в Зимната столица на Балканите.
Жители и гости на Банско се събраха в тържествената зала на читалище “Никола Вапцаров”, където станаха свидетели на интересна и вълнуваща среща.
Преди началото на разговора организаторите  изненадаха не само Богдана Карадочева и Стефан Димитров, а и многобройната публика. Прекрасната Ния изпълни песен по случай женския празник. Тя е само на 8 години и е ученичка в НУ”Св.Паисий Хилендарски”.
Пред своите домакинi звездите на естрадната музика представиха своите книги, събрали годините на едно приятелство, на една голяма любов, изпети в прекрасни балади и песни. Книгата на Стефан Димитров е автобиографичната "Мъжът на 60 (интимно)" разказваща нечувани досега приятелски истории, спомени на автора и разкази за творческия път на композитора. Стефан Димитров сподели, че творческа измислица в книгата липсва, а самият той се учудва колко честен може да бъде човек, когато пише за себе си.
Богдана Карадочева не пропусна да сподели как от талантливи музиканти са се превърнали и в писатели. Тя също издава своя книга, която е озаглавена "Богдана на двайсет и на трийсет по две..."
След като представиха авторския си труд те приканиха публиката да задава въпроси и така се получи една интересна среща – разговор. Темите, засегнати от почитателите им бяха доста актуални – от форматите на реалити предаванията, до участието на Софи Маринова в “Евровизия”,  през митингите по време на демокрацията.
Богдана Карадочева и Стефан Димитров поздравиха празнуващите с няколко свои песни. Звездите на естрадната музика подариха вълнуващ празник на всички дами.
Организаторите благодариха за прекрасните минути, които поднесоха Богдана Кародочева и Стефан Димитров по случай Осми март. А звездите си тръгнаха с обещанието, че лятото пак ще се върнат в Банско.

bansko-karadocheva

bansko-karadocheva

bansko-karadocheva

bansko-karadocheva

Страница 9 от
Банер

Предстоящи събития

Няма събития
Вие сте тук:

Използваме "бисквитки", за да подобрим уебсайта и опита ви, когато го използвате. Бисквитките, използвани за основната работа на сайта, вече са заредени. За да научите повече за "бисквитките", които използваме и как да ги изтриете, вижте нашите Условия за защита на личните данни.

Приемам "бисквитки" от този сайт.