Facebook
Музеи в Банско
Понеделник, 10 Март 2014 09:27

Банско готово да удължи ски сезона

Иван Обрейков: Имаме готовност да удължим ски сезона в Банско

Маркетинг директорът на концесионерът на ски зона Банско „Юлен" – Иван Обрейков даде интервю за „Стандарт нюз" в което разкри, че ски сезонът в най-добрия български зимен курорт може да бъде удължен и до 1 май.

- Господин Обрейков до кога ще продължи ски сезонът в Банско тази година?

- Ситуацията е много странна. В момента планирахме да приключим на 6 април. Но ако има интерес от туристите, сме готови да го удължим. През последните дни се радваме на близо 80 сантиментра нов сняг. Това не е ставало от години. Пистите са в отлично състояние. Ако продължи да вали, няма да се учудя, ако на 1 май се карат ски под Тодорка. А сега е просто великолепно за спорт.

- Има ли много гости в момента?

- В момента имаме туристи от Русия, Великобритания, Израел, Гърция, Швеция, Норвегия, Дания, Румъния и Холандия. От началото на март всеки ден вали сняг. Хората още не могат да повярват.

- Тази година изглежда състезанията в ски зоната са прекалено малко.

- Напротив. От утре до идната събота в Банско ще се проведе уникална ски напревара. Представители на 10 банки от цяла Европа идват на писта "Томба" на състезание за 135-ата годишнина на БНБ. Ще се съберат над 100 участници. Специално идва и единствения петкратен носител на световната купа в ските Марк Жирардели.
Другата идея на срещата в Банско е участниците да се запознаят с културното наследство в региона, да посетят музей и български църкви. Ще се проведе и обучение на български хора. За това ще се погрижат хората от спортния клуб на БНБ.

- Догодина обаче става доста напечено.

- Така е. Заради това се готвим още от сега. За 10 дни сме домакини на два отговорни старта от световната купа за жени и европейската за мъже. За нас късмет вече имаме достатъчно опит и показахме на цял свят красотата на България. Вярвам, че ще се справим без всякакви проблеми.

- Времето обаче крие и опасности.

- Така е. Заради това предупреждаваме всички да карат само в зоната. Излизането извън нея носи огромни опасности от лавини. Но няма как да изпратим толкова хора в планината, за да охраняват. Заради това разчитаме единствено на съзнанието на туристите. А те не го проявяват понякога.

Сряда, 12 Септември 2012 12:10

Ски център Банско

Банско е утвърден Еврoпейски ски център. В ски зоната се практикуват следните спортове: ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, сноуборд.

На разположение на скиорите и сноубордистите са 70 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти, както и 26 километра модерни лифтови съоръжения с голям капацитет, които транспортират бързо и удобно до началото на всяка писта.

Модерен кабинков лифт - гондола с осем места, извозва скиорите от града до Бъндеришка поляна с капацитет 2 400 души на час.
Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 100% от трасетата, което гарантира достатъчно снежно покритие от декември до май.
 
Лифтови съоръжения:
     - пет 4-седалкови лифта Doppelmayr
     - един 3-седалков лифт Poma
     - шест ски влека
     - десет детски ски влека  

Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 1000м

Общата дължина на пистите и ски пътищата е 70 км.     

за начинаещи  35%
за напреднали  40%
за опитни         25%


Ски центърът предлага и чудесен 7 км. ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с гр. Банско.

За най-малките скиори  има подвижна пътека-въртележка, нови детски влекчета и детска ски градина.

Изградени са съоражения за Халф Пайп и Парапланери, Фън-Парк.

Курортът е многократен домакин на състезанията за европейска купа по ски алпийски дисциплини и биатлон

Сряда, 12 Септември 2012 12:02

Ски писти в ски център Банско

В ски центъра на Банско има 70 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти:

  • за начинаещи 30%,
  • за напреднали 45%
  • за опитни 25%

Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 1000м.

Трасетата са 100% оборудвани с машини за изкуствен сняг, което гарантира достатъчно снежно покритие от декември до май.

 

НазваниеТрудностДължинаОбслужва се от
 1
Банско (ски път)
Лесна
кабинков лифт
Описание: Пускането по тази писта е изключително приятно изживяване – истинско пътешествие по цели 7 километра. Пистата свързва Бъндеришка поляна с началната станция на кабинковия лифт. Трасето е подходящо както за начинаещи скиори и сноубордисти, така и за напредналите любители на ските и сноуборда, които могат да направят бързо, вълнуващо и приятно пускането до началната станция на кабинковия лифт в Банско. Долу ще откриете защо първата хубава кръчма, която ви се изпречва на пътя се казва Happy End.
 2
Бъндерица
Лесна
1015 м.
4-седалков лифт
Описание: Пистата започва от 2560 м надморска височина и предоставя много възможности за продължение. Имате избор между Тодорка (писта 6), Балканиада (писта 4) и Томба (писта 9), което определя и трудността на спускането, което искате да направите. Пистата е подходяща, както за не много напреднали, които искат да усъвършенстват стила си, така и за тези, които не се нуждаят от повече уроци.
 3
Плато 1
Лесна
1015 м.
влек-паничка
Описание: Платото е просторна писта с постоянен наклон - много подходяща за серия от динамични пускания. Другото хубаво е, че тръгвайки от горната й част и продължавайки по пистите под нея (Шилигарник 1 и 2) може да си направите едно дълго и приятно пускане до Шилигарника.
 4
Балканиада
Средна
1792 м.
3-седалков лифт
Описание: Просторна, средна по трудност писта. Спускайки се по нея може да постигнете достатъчно интензивно натоварване. На Балканиада са проведени много състезания, което допълнително доказва характеристиките на тази писта.
 5
Шилигарник 1
Лесна
2047м.
4-седалков лифт
Описание: Лека и много разнообразна писта. Подходяща е за всеки – както за начинаещи, така и за напреднали. Допълнително достойнство на писта 5 е това, че може да направите чудесни комбинации като се включите към писти 10 и 12, и така всяко спускане което правите е различнo и интересно.
 6
Тодорка
Средна
1690м.
3-седалков лифт
Описание: Тази писта е ръкав на Балканиада (писта 4). По трудност е разделена на два участъка – в горната си част е със средна трудност, а в ниската - с лека. Ниската част е позната също като “Коларски път” и е удобна за обучение на начинаещи групи. Внимание: контролирайте скоростта в долната част, заради множеството по-бавни скиори и бордисти.
 7
Стара писта
Средна
970 м.
влек-котва
Описание: Писта с вълнуващ стъпаловиден профил. Подходяща както за тези скиори и сноубордисти, които усъвършенстват уменията си, така и за напредналите. От Старата писта имате директен достъп до ски пътя, които минава през Бъндеришка поляна.
 8
Юлен
Средна
влек-котва
Описание: Писта, на която може да правите бързи, динамични пускания с добро натоварване. Използва се както от начинаещи, така и от професионални състезатели, които провеждат тренировките си там. Разположена на „централно” и много удобно място в ски-зоната.
 9
Томба
Трудна
2567м.
4-седалков лифт
Описание: Това е голямото предизвикателство на ски център Банско! Ако все още не сте сигурни в уменията си върху ските или борда, може би ще е добре да се изправите срещу "Томба" след няколко дни тренировки на другите писти. За експертите тази писта ще предостави възможност за спускане изпълнено с емоции и много адреналин. Но никога не забравяйте – спускайте внимателно! - без риск за вас и другите около вас.
 10
Шилигарник 2
Лесна
2047 м.
4-седалков лифт
Описание: Много просторна и приятна писта. Дава възможност за динамични и разнообразни спускания по множеството разклонения. В комбинация с разположените по-горе писти Плато 1 и 2 се получава едно дълго и вълнуващо спускане до Шилигарника.
 11
Плато 2
Средна
1148м.
влек-котва
Описание: Малко по-трудна от съседната на нея писта Плато 1. Също така просторна и вълнуваща. Не забравяйте защитния крем, ако планирате да останете на Платото през целия ден.
 12
Стражите
Средна
4-седалков лифт
Описание: Тази писта може да се ползва само в комбо с писта 10. Получава се една много разнообразна комбинация. Последният скат на Стражите е истинско предизвикателство за скиори и бордисти. В долнатата си част пистата продължава в ски път, който отвежда към междинна станция на кабинковия лифт и пистите Чалин валог 1 и 2.
 15
Чалин валог 1
Средна
775 м.
4-седалков лифт
Описание: Малко по-дълга от съседната до нея Чалин валог 2, тази писта е също така вълнуваща и динамична. Минаващата над нея Гондола гарантира, че добрите изпълнения няма да останат незабелязани от публиката. Оръдия за сняг покриват цялата писта.
 16
Чалин валог 2
Средна
1429 м.
4-седалков лифт
Описание: Чудесна писта със средна дължина, предлагаща много добро натоварване и разположена в удобна близост малко над Банско. За да стигнете до Чалин валог 2 трябва да се качите на гондолата и да слезнете на Междинна станция. Цялата писта е оборудвана с оръдия за сняг, което гарантира добра покривка, независимо от промените на времето.

 

25 километра бързи и удобни лифтове на разположение на гостите на зимен център Банско. 1 кабинков лифт, 6 четириседалкови, 1 триседалков, 3 котви, 3 панички и 10 детски влека. И още няколко в процес на изграждане.

Модерен кабинков лифт свързва града с местността Бъндеришка поляна, с една междинна станция на Чалин валог. Капацитетът на кабинката е 2400 души на час.

До ски-зоната в алпийската част на планината се стига с кабинковия лифт и с асфалтов път от Банско до хижа Вихрен. До горната станция на кабинковия лифт се намира единственото по рода си за страната халф-пайп съоръжение.

Вид:

Дестинация:

Писти:

Дължина:

Кабинков Лифт

Банско – Бъндеришка поляна

1, 2

6315

4-седалков лифт

Железен мост – Плато

5, 10, 12

2606

4-седалков лифт

Бъндеришка поляна – Коларски път

6, 7, 8, 9

800

4-седалков лифт

Бъндеришка поляна – Междинна ст. (сед. лифт)

4, 6, 9

1750

4-седалков лифт

Междинна (седалков лифт) – Тодорка

2, 3, 4, 11

972

4-седалков лифт

Шилигарник – Плато

5, 10, 12

2050

4-седалков лифт

Чалин Валог – Междинна ст. (кабинка)

15, 16

1400

3-седалков лифт

Шилигарник – Тодорка

2, 3, 6

2336

Влек - котва

Плато – Тодорка

11

1210

Влек - котва

Стара писта

7, 8

900

Влек - котва

Шилигарник – Стара писта

7, 8

600

Влек - паничка

Плато – Тодорка

2, 3, 4

1210

Влек - паничка

Бъндеришка поляна (платц за начинаещи)

1

410

Влек - паничка

Чалин Валог

16

480

 

Банер

Предстоящи събития

Няма събития
Вие сте тук:

Използваме "бисквитки", за да подобрим уебсайта и опита ви, когато го използвате. Бисквитките, използвани за основната работа на сайта, вече са заредени. За да научите повече за "бисквитките", които използваме и как да ги изтриете, вижте нашите Условия за защита на личните данни.

Приемам "бисквитки" от този сайт.