Places around

Осеново е село в Югозападна България в община Банско, Област Благоевград. В края на 19 век жителите на старото село Осеново пренасят домовете си камък по камък на ново място. Днешното село Осеново се намира на около 6-7 км югоизточно от предишното, до река, която и до момента няма име.

Населението на селото е изключително от българи, които в края на 18 век са бягали от турските завоеватели. По непотвърдени данни те са били жители на села до град Брацигово или от Чепинския край, които категорично са отказвали да приемат исляма като религия. Тъй като са нямали друг избор освен бягство, са търсили място далече от пътищата, минаващи покрай реки. Избират си място в крайната част на западните Родопи, и изграждат селото, което наричат Осеново.

Старото село е с неповторим изглед към река Места и Пирин, разположено на западния склон на невисок хребет. Населението се разраства и част от него се премества и основава ново село, със същото име в близост до Благоевград. Хората споделят, че село Осеново, което се намира на няколко километра от Варна, също е основано от жители на старото село.

Културни и природни забележителности:
Потомци, които в момента живеят пръснати из цяла България, през 2005 г. построяват параклис „Успение на Пресвета Богородица“, на мястото на църквата в старото село Осеново.

Над днешното село се издига скат от варовикови скали, който местните са нарекли Свети Илия. Легендата разказва, че всяка година в деня преди Илинден от гората е слизал елен на това място, който хората улавяли и принасяли в жертва на светеца.

При изкачване по стръмния и осеян със завои асфалтиран път към селото, в ляво се вижда причудливо творение на природата, образувано при изветряне на варовика. Наречено е "Сватбата”.  Това е феномен, формиран от изветряне на варовиковите скали в региона. Образуванието е наречена "сватба" във връзка с местна легенда, разказваща за зла свекърва, която прокълнява сватбарите и те се вкаменили. С малко въображение и фантазия сред каменните блокове наистина могат да се открият скали, наподобяващи фигури на сватбари, и фигура на една ядосана мечка - асоциация със злата свекърва.

Банско - Туристически портал, Хотели в Банско, Механи в Банско