Places around

Места е село в Югозападна България. То се намира в община Банско, Област Благоевград. Места се намира в планински район. Населението е около 260 души. До селото може да се стигне с автомобил или автобус по асфалтиран път. Най-голямата забележителност на Места е новопостроената църква „Св. Великомъченик Георги“. Строителството започва през 1996 г. и е завършено през 2005 г. Църквата е разположена на пътя Благоевград - Гоце Делчев. На 9 км от Места се намира село Обидим. Преди да получи статута си на село, Места е било известно като Обидимски ханове.

Културни и природни забележителности

• Селото е първото в Благоевградска област, а може би и в България с безжичен интернет.

• В района се намира скалното образование Пиростията. Върху три гранитни стълба е разположена полусферична плоча, с диаметър от около два метра.

• Наблизо е разположен и манастирът „Св. Панталеймон“.

• Момина клисура е пролом на река Места между западната част на рида Дъбраш от Западните Родопи и източната част на Пирин, България.

• Зидовете на Момина кула в района на Момина клисура

Проломът свързва Разлог от север с Гоцеделчевското поле от юг. Проломът започва при устието на пиринската Безбожка река и завършва при село Господинци. В него са разположени и селата Филипово и Места, както и останките от късноантичната и средновековна крепост Момина кула при село Кремен и на друга крепост при село Господинци. През пролома минава главният път от Разлог през Гоце Делчев за Гърция.

Горското стопанство на село Места предлага чудесни условия за ловен туризъм в двете си дивечоразвъдни бази Харамибунар (Пирин) и Вищерица.

 

Банско - Туристически портал, Хотели в Банско, Механи в Банско