Razlog

Районът на Разлог се слави освен с уникалното си разположение между три от най-красивите планини, не само в България, а и в Европа, но и със завладяващата си култура и традиция. Богатата история и автентичната култура са здравият корен, върху който сегашните поколения градят новата история и новата култура.

Многобройните църкви, археологически разкопки, красивата природа и културата на Разложкия край винаги неустоимо са привличали туристи от всички краища на света. Християнството по тези земи има дълбоки корени. Най - ранното свидетелство за това са останките от три средновековни църкви в местността Бетоловото - "Свети Никола", "Бялата църква" и "Писаната църква". В населените места около Разлог и красивите им околности са изградени още много такива църкви и параклиси, които заслужават да се видят. Такива са църквите в Разлог и с. Елешница, параклисите "Свети Георги" край с Бачево, "Свети Илия" и "Света Богородица" край с. Годлево. В с. Долно Драглище има две православни църкви - "Света Богородица", построена през 16 в. и уникалната църква "Свети Димитър", построена през 1835 г. и е включена в Списъка на ценностите от национално значение. Ценност в нея представляват стенописите от Тетевенската школа "Досю Коюв". Гордост за Разложкия край е църквата "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в с. Добърско. Този храм днес е обявен за Национален паметник на културата и един от 100-те Национални туристически обекта на България. Църквата е вкопана в земята, без кръст на изток и камбанария на запад, но е изографисана от майстори от прочутата Дебърска школа.

Богатството на Разложката котловина са и уникалните традиции, издържани през вековете и намерили място в съвременния живот на хората от региона. Един от най-интересните и най-обичани е ежегодният кукерски карнавал. Всяка година на 1 януари местното население пъди злите духове от старата година с традиционни обреди, карнавални маски, много музика и танци. Подобен впечатляващ карнавал се организира и в с. Елешница, всяка година, на Великден. На всеки две години, през месец януари, се организира Международен кукерски карнавал, в гр. Разлог. С хора и веселие се чества денят на родилната помощ - Бабинден. Други празници са Тодоровден, отбелязван с кушии (конни надбягвания) и Гергьовден. По стара българска традиция празнуването става на мегдана в центъра на селищата. През две години се провежда уникалният събор на народното творчество "Пирин пее". Красиви мелодии и звуци, уникални гласове, завладяващи танци, древни и понякога мистични обичаи и многообразни носии - това е българският фолклор, който чрез събора "Пирин пее" може да бъде видян, почувстван и преживян.

Банско - Туристически портал, Хотели в Банско, Механи в Банско