Летни активности

Планинското колоездене е спорт за поддържане на добра физическа форма и издръжливост. В същото време, той не е агресивен към природата и предлага истинска наслада. Подходящ е за практикуване през лятото, от 1 юни до края на месец септември.

Основата на планинското колоездене, като спорт в дестинацията Банско - Разлог- Добринище, се поставя през 2009г. от група англичани, начело с Джеймс Хюз. Те създават неправителствена организация и започват да работят с Дирекция Национален парк Пирин и общините от Разложката котловина за законово утвърждаване на маршурти за планинско колоездене, които да влизат и в територията на националния парк. Целта е да се създадат нови възможности за летен туризъм и да се подпомогне местния бизнес, който работи целогодишно.

Към днешна дата, Организацията е маркирала 200 км. маршрути за планинско колоездене, които стигат до всяка точка от Разложката котловина и се разгръщат не само в Пирин, но и в Рила.

За всички любители на планинското колоездене се организира безплатен опознавателен тур с водач. Маршрутът се подбира на място, спрямо нивото на участниците и продължава 3-4 часа. Предоставят се възможности за наемане на колела при предаврителна заявка.

Маршрути

Маркировката представлява кръг като колело на велосипед с цветна точка в него. Маршрутите стигат до всички селища в котловината и са изключително атрактивни. Трудността им варира от 1* до 5*.

Маршрут Пондероса /Ponderosa/ червена маркировка, 5*, 42км. Стартира от Местността Предел с две разклонения на маршрута: едното е към местността Св. Екатерина и хотел „Катарино СПА 4*”- гр. Разлог, а второто разклонение се насочва по стари горски пътища към село Бачево - гр. Разлог.  

Маршрут Перфектен ден /Perfect Day/ оранжева маркировака; 4* трудност; 18км. Може да стартира както от град Банско, така и от района на Пирин голф клуб. Пътеката се разгръща покрай границата на национален парк Пирин.
Банско- местността Пещерите, Овиначе - старият римски път в подножеието на Пирин - Манастирчето Палигоден - язовир Белизмата - Стойчов кладенец - местност Бетеловото - Пирин голф клуб

Маршрут Хитра Дама /Foxy Lady/ розова маркировка, 3* трудност, 25км. Движи се по полски път от Банско в посока с. Баня. Банско, район Рупчовец - пресича се ж.п. линията - местността Св. Георги - Дъбовец - с. Баня - Банско

Маршрут Dead Dog, синя маркировка; 3* трудност, 23км. Разгръща се в подножието на Пирин, над град Банско и в посока град Добринище. Банско - ДКП - Св. Никола - Добринище - Банско. Връщането до Банско може да стане с теснолинейката или по селскостопанския път, който върви в подножието на планината. За колоездачи с не много добра подготовка маршуртът може да старитра от ДКП като до там бъдат извозени с кола.

Маршрут Път за никъде /Road to Nowhere/ зелена маркировка, 2*трудност; 20км./ Хижа Безбог – Добринище - Банско - в подожието на Пирин. Само слизане

Маршрут Кална баня /Mud Bath/ червена маркировка, 2*трудност, 15км. Слизане от х. Гоце Делчев - през горски път в Пирин - с. Обидим - Добринище

Маршрут Летящият шотландец /The Flying Scotsman/ жълта маркировка, 3*трудност, 22км. Слизане от х. Безбог до местността Мочарата по стария горски път със завършек Добринище, или с продължение до Трионска поляна и слизане в Банско

Всяко година, Организацията за планинско колоездене – Банско осъществява международните състезания „Път за никъде” /Road to Nowhere/, от 2009г. насам, и „Три планини ултра 120” /Three Mountains Ultra 120/, от 2012г. Тези начинания са официално влезли в календара на Българската федерация по планинско колоездене и имат своята роля за професионалното развитие на този спорт. Минаването по маршрутите е препоръчително да става с водач от Организацията за планинско колоездене- Банско, която е създала трасетата и ги поддържа.

 

Банско - Туристически портал, Хотели в Банско, Механи в Банско