гр. Банско, ул. "Яне Сандански" №12
0 Votes
гр. Банско, ул. "Яне Сандански" №12
Vote for us:
Механи в Банско

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Сирлещовата къща, строена през 16 век, е една от най-старите къщи в град Банско. Тук се е помещавала първата "банка" в България, наречена "Кимера", където заможните търговци са оставяли сандъци злато при пътешествия в чужбина. Къщата е била като крепост и е устоявала на нападенията на разбойнически банди, а в подземията й има тунели и проходи към различни краища на града.

През годините на турското робство, зад яките зидове са се укривали комити и хайдути, и чести гости са били Яне Сандански, Гоце Делчев и Пейо Яворов. Тук е основана и тайната революционна организация ВМРО, която в тази къща взима решение за кървавото Илинденско въстание.

Днешната механа наследява тези древни традиции, и в гозбите, напитките и доброто обслужване са втъкани повелите на старото предание. Добрите гости тук са в добри ръце и могат да хапнат и пийнат, да се повеселят заслушани в дивната македонска музика, а от старите камъни гласът на времето ще им нашепва мъдростта на вековете.

Кухнята предлага бански специалитети на жар, барбекю, отлежали вина и маркови напитки. Мезетата са осигурени от екологична кланница "Сарай". Механата предлага и истинската банска крешчина /сушен свински бут по специална технология, с местни подправки/.

Капацитетът на механата е 120 места на закрито и още 80 места в градината, сгушени под вековни орехи.
В лятната градина можете да се наслаждавате на вкусните гозби излизащи директно от барбекюто пред вас.

За доброто настроение в механа се грижи жива музика, като всеки четвъртък за свири група "Стар мерак", изпълняваща автентичен местен фолклор.

Механа "Сирлещовата къща" предлага още: паркинг, градина, безплатен транспорт от и до механата.

"Сирлещовата къща" се намира в Банско, в архитектурния комплекс "Света Троица"

 

Банско - Туристически портал, Хотели в Банско, Механи в Банско